Biryani

Image
Biryani City: A Guide to the World of Aromatic Rice and Spices Biryani is a dish that has captivated the taste buds of food lovers all over the world. It is a rich and flavorful combination of rice, spices, and meat (or vegetables) that originates from the Indian subcontinent. Biryani has been around for centuries and has been a staple of South Asian cuisine for generations. Today, it has become a global phenomenon and is enjoyed by millions of people all over the world. In this article, we will take a deep dive into the world of biryani and explore its history, ingredients, and different styles. History of Biryani Biryani has a long and rich history that dates back to the Mughal Empire in the 16th century. It is said to have been introduced to India by the Mughal emperors who brought with them their love for food and their culinary skills. The dish was originally made for royalty and was considered a luxury item. Over time, it became more widely available and today, it is enjoyed by p...

Gk J&K Finance accounts assistant

Top 15 Mcqs Asked by JKSSB, JKPSC ETC 
Finance Accounts Assistant. 

Q1. The state of J&K formally split into two union territories (UTs) on:
A. Oct. 31,2020          B. Oct. 31,2019
C.  Nov 24, 2019        C. Aug. 31,2019
Ans. B 

2.  The year in which the Sher-i-Kashmir University of Agricultural Science and Technology was set up? 
A. 1976  C. 1985 
B. 1980  D. 1982 . 
Ans D

3.  Which of the following article cannot be amended by simple majority? 
A. Creation of new states 
 B. Procedure of election of the President 
C. Official language of the Union 
D. Quorum in the Parliament 
Ans. B

 4.  The amendment in Agrarian Reform Act' was done in: 
A. 1972    C. 1978 
B. 1974     D. 1980 . 
Ans. C

5.  The expanded form of STP is: 
A. Srinagar Tourism Plan 
B. Student-Teacher Participation 
C. Software Technology Park 
D. None of the above . 
Ans. C

6..The 'Geneva of the East' is called the city of Srinagar due to: 
A. Tourism potential    B. Floriculture potential C. Horticulture potential     D. Forest resources 
Ans. A

7. EPIP stands for: 
A. Export Promotional Integrated Programme B. Export Import Policy 
C. Export People's Interested Plan 
D. Export Promotion Industrial Park. 
Ans. D

8.  Bhajan Sopori is associated with: 
A. Flute          C. Santoor
B. Shehnai    D. Tabla 
Ans. C


9.  Constitution provides residual powers to the:
 A. Union Government 
B. State Government 
C. President 
D. Supreme Court . 
Ans. A

10.  The year in which J&K bagged the National Tourism Award:
 A. 2000           B. 2002
 C. 2003           D. 2004 
Ans. D

11.  The introduction of the J & K New Industrial Policy was in the year of:
 A. 2013      C. 2015
 B. 2014      D. 2016 . 
Ans. D

12.  The establishment of the first silk factory was in 1897 by: 
A. Maharaja Pratap Singh
 B. Maharaja Ranjit Singh
 C. Maharaja Gulab Singh 
D. Maharaja Ranbir Singh . 
Ans. C

13.  President of India has immunity from: 
A. Criminal proceedings during the term of office 
B. Civil proceedings during the term of office C. Civil and criminal proceedings during the term of office 
D. Civil and criminal proceedings after the retirement
Ans. B

14.  What is the total area of J&K and Ladakh including illegal occupation of Pakistan & China?
 A. 2,22,236 sq. km      B. 80,120 sq. km 
 C. 1,01,387 sq. km      D. 48,590 sq. km
Ans. A

15. Which among the following is/are newly created district(s) in Kashmir division?
 A. Kishtwar           B. Ramban  
 C. Reasi                 D. All of these
Ans. D

        

Comments

Popular posts from this blog

Biryani

MCQs For Finance Accounts Assistant Exam Accountancy